måndag 12 oktober 2015

Homo Sapiens är ett farligt djur

Läser boken Sapiens en  kort historik över mänskligheten. Vi kallar oss själva  för Homo Sapiens den förnuftiga människan, emn börjar man granska vår framfart på vår planet så undrar man vad vi menar med förnuftig.

Människan, alla arter dock ej Sapiens som började utvecklas senare började med att från Afrika sprida sig över världen till Asien, Europa och sedan vidare över till Amerika och sist till Australien. Det tog ca 1,5 miljoner år.
För 300 000 år sedan börjar vi använda eld i dagligt bruk
För 70 000 år sedan började vi (Sapiens) sprida oss över världen och vi kunde kommunicera och kunde dessutom ta till oss fiktiva föreställningar så vart vi överlägsna de andra människorna. Under vår spridning tar död vi död på de andra människoarterna så som Homo antecessor, Homo cepranensis, Homo rhodesinensis, Homo georgicus, Homo Floresiensis och Homo neanderthalensis. De ansågs som konkurrenter om föda och som ett hot mot vår art.
För 45 000 år sedan invaderar vi Australien och utrotar den australiska megafaunan. Vi tar alltså död på jättedjur som för oss var lättfångade byten då vi kunde planera och anfalla dem från fler håll. Vår första större på verkan på jordens utveckling.
För 30 000 år sedan utrotas Homo neanderthalensis. Homo Floresiensis utrotas för 13 000 år sedan
För 16 000 år sedan invaderar Sapiens Amerika och utrota megafaunan där
För 12 000 år sedan inträffar jordbruks revulitionen på fler platser världen över samtidigt.
Sedan kommer mycket i följd. Första kungadömmet 5000 år sedan, första imperiet 4250 år sedan, Han-riket i Kina och Romerska riket i Medelhavet, kristendommen kom för 2000 år sedan, Islam 1400 år sedan och fö 500 år sedan kom vetenskapen då mänskligheten erkänner sin okunnighet. Europa börjar erövra Amerika 
Ida överskrider människorna jordens gränser, organismer skapas allt mer genom intelligent design i stället för genom naturligt urval, evolution.

Ja på den vägen är vi vad blir det sen?  Jag vill inte spekulera men det finns idéer i boken. Köp den den är skriven på ett lättläst språk och populärvetenskapligt sätt.


Hösten nyper i med kyla. Spelade avslutningstävling på golfklubben i helgen med påföljande fest. Trevligt men det var kallt att spela. 

Utvidgning av altan har också gjorts under helgen.
Blir bra till nästa säsong

Politikerna käbblar vidare. Det är rörigt nu, ingen av ledarna håller måttet tycker jag. Det är kristider i världen nu och våra politiker bör samlas för att fatta långsiktigt kloka beslut istället för att försöka fånga kortsiktiga poäng.
Ett handslag räcker tydligen inte längre nu skall DÖ dö.

I kväll blir det fotboll alltid något kul att se fram emot, hoppas jag. Landslaget har ju inte rosat marknaden på sista tiden.

Nå ja solen skiner och jag är ännu kry och rask. Idag blir det att skruva i de sista skruvarna på altan och njuta av vädret. 

Dagens Falstaff, fakir 
Kafferepet är en lina,
där man hänger näsor sina

Ha det gott
 

2 kommentarer: