måndag 30 november 2015

Början på slutet

Denna veckans början är slutet på november. Ett november som varit ovanligt milt. Sista veckan placerade vi oss i Marocko på en resort som kallas Mazagan och ligger en och en halvtimmes bilfärd söder ut från Casablanca. Ett härligt ställe vid Atlantkusten, där vågorna oavbrutet dånade in.


Längs och ovanför den fantastiska stranden löpte golfbanan med samma namn som resorten, Mazagan. En golfbana som var i ett fantastiskt fint skick. Mjuka fina fairways och underbara greener. 
Där fanns inga vattenhinder men längs sidorna löpte en typ av tätt växande suckulenter och kom bollen ut i dem så var den borta. Många bollar blev det. Vädret var strålande så vad gör det att det försvinner lite bollar.

.


Vi besökte också den intill liggande lilla staden El Jadida. En äkta Marockansk stad som inte var anpassad till turism. Kul att gå runt där i myllret av handlande marockaner, höns, kött som hängde i krokar utanför affärerna och översvallande fruktstånd.

     
Nu är vi dock hemma igen och tillbaka till debatten om flyktingströmmen. Läste att Theodor Kallifatides hade skrivit på Twitter för någon vecka sedan angående detta ”Jag förstår inte riktigt hur den flyktingtragedi vi bevittnar debatteras som ett större problem för oss än för alla som genomlever den.” Med vilken härlig repression han kan uttrycka sig. Så är det ju, vi i den trygga världen förstår mindre och mindre hur fasansfullt det är där ute eller så vill vi inte se det. Vi är strutsar som doppar ner våra huvuden i sanden. Jag hoppas dock inte världens ledare gör det nu i den mest ödeläggande miljökonferensen som någonsin varit. Här är sista chansen att rädda mänskligheten för en tid framåt. Vi måste förstå vikten av den. Om ni inte gjort det tidigare så lyssna på professorn i miljövetenskap Johan Rockströms sommarprogram, där beskrivs vikten av vad som nu kommer att beslutas i Paris.
Jorden kommer att bestå det är klart men det vore ju lite kul om människan fick överleva några generationer till.
Vart är vi på väg? 
November är över och snart återvänder ljuset igen, låt 2016 bli ett nådens år och en tid till besinning, omtanke och solidaritet. 


Och så var det det där med min cykelbok "En pensionärsresa på cykel i 283 mil", jo nu är den tryckt och klar. Vill ni köpa ett exemplar så meddela mig till gunnar.engstrom50@gmail.com så sänder jag den till er mot 250 kr.


Tar upp lite mer om den i morgon   


En gumma stod och plockade blommor utanför en station då stinsen fick syn på henne

- Vad sjutton gör ni?
- Plockar blommor. Det står ju att man skall utnyttja SJ:s rabatter!

Ha det gott

1 kommentar: