fredag 26 januari 2018

Ljusare tider i en tung tid

Plötsligen utan förvarning kom där 34 nya låtar i akustiskt avspänd form. Han har överraskat ännu en gång. Ulf Lundell la mitt i natten upp 34 ny låtar som han kallar för Skisser på sin hemsida. Jag tycker det är kul att det fortfarande är liv i den gubben.
Texterna är som vanligt snillrikt utformade och med en viss svärta.

Vad sägs om detta ur låten Farväl Amerika
"Amerika, Amerika när skall du vakna upp ur ruset
Hur kunde ni sätta en sån idiot i Vita huset"
Eller
Ur Vargen
"Dit nosen leder vargen söker en tik
vandrar den hit och dit
bryr sig inte ett dugg om vare sej politik eller trafik"

Lyssna på dem här

Ja nog har det hänt en del sedan den där gången i Skärmarbrink då han spelade in Jag går på promenaden. Det var 1975 kort efter kom det stora genombrottet med boken om Jack. Boken som öppnade en värld för honom, Öffe. Han gamängen, gavs möjligheten att leva på sitt konstnärskap. Det blev en krokig men säkert en mycket intressant liv.

Vi är ju jämngamla och om man ser tillbaka så undrar man ibland om det blev så mycket bättre. Det fanns ju ett så stort hopp. Den tiden i slutet på sextio var nog kulmen på all lycka. 1968 väcktes ett hopp om en ljus framtid där orättvisorna skulle jämnas ut, krigen skulle lamslås. Det tog tio år och muren föll och det kalla kriget las ner. Sedan har det mesta gått i en spiral uppåt eller neråt om man så vill i allt högre fart. Vi blev medvetna om priset, det hade blivit för dyrt. Skogarna dör, haven dör och över de stora städerna ligger en gul rök som inte kan skingras. Det kommer ständigt rapporter om folk på flykt från sina liv där de vill leva i fred och frihet. Olikheterna är större än någonsin. Om alla skulle leva som vi gör i Sverige så behöver vi 4,5 jordklot för att kunna försörja oss. Var finns solidariteten?

Aj, oj nu blev det deppigt, det är inte sådan jag är. Jag är av en positiv natur numer men för den skull kan jag inte blunda för fakta. Vi har väl alla (i västvärlden) dragit vårt strå till denna förgiftade stack. Det var tyvärr i all oförstånd om vi nu skall skylla på något. Nu är det som det är och det blir som det blir, som hundraåringen sa. Ungdomarna får försöka ta sig över hindren och och rätta till alla eller i alla fall några av våra feltramp. Det finns ju människor som Johan Rockström som sitter på lösningen och vi får hoppas på att beslutsfattarna lyssnar på honom och hans likasinnade.

Nå väl, det går i alla fall mot ljusare tider och det är ju bra det.

Hur som helst inspirerade Ulf Lundell mig att skriva ihop ytterligare en samling dikter.
Ni har väl inte missat min första samling, Öppet Spår 38 dikter av Gunnar Engström. Kan köpas billigast på Solentro men även i bokhandeln. Här finns den

Jag startade i söndags och skrev denna senvinterdikt. skall försöka knåpa ihop ett 40-tal till nästa utgivning

Frusen kanal
Då har isen lagt sig på kanalen till sist
snön glittrar vit och fin
en blåmes kvittrar på en kvist
det ger mej en leende min

Solen står nu högre på himmel blå
förkunnar ljusare tider åter 
vänligt jag lägger huvudet på skrå
och ännu en vinter jag förlåter

Snart porla bäckarna glimmande glatt
sipporna bugar bland ekar och stubbar
braxen i viken slår till med ett spratt
det blir fart på mig och andra gubbar

Den tiden är snart här
det är då bäst jag mår
den tiden har vi kär
vi kallar den vår


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar