tisdag 19 november 2013

Sydafrika 2013-11-13

Checkar ut från Seringa Lodge efter en god frukost. Klockan är halvåtta när vi styr kosan mot volontärsjukhuset i Moholoholo, som ligger norr om Hayzwiev. Hade varit framme i tid om inte polisen stoppat oss igen. Vi hade hållit hastighetsbegränsningarna med råge, men inte enligt polisen. Nu hade vi lärt oss från Cecilia på Seringa Lodge att be om att få se foto på fortkörningen, men det fanns naturligtvis inte. För att slippa följa med till polisstationen så vill han ha 400 Rand i handen, men då sa Birgitta att vi bara hade kreditkort och enligt tips från Cecilia hade vi gömt sedlarna och visade bara korten. Efter lite överläggning med sin chef så vinkade de iväg oss. Vi sa också att vi hade båttom för att hinna till djursjukhuset Moholoholo och då undrade konstapeln om vi hade något sjukt djur i bilen. Han kände tydligen inte till att detta var en stor turistatraktion. Vi kom endast några minuter försent vilket inte gjorde så mycket då introduktionen var rätt lång och ganska tråkig.

Rundturen inne på djursjukhuset där vi fick se många exempel på djur som var där för rehabilitering. Vissa djur var så skadade att de inte kunde återplaceras till t.ex. Kruger parken. De fick vara kvar på sjukhuset och fungera som ambassadörer.
 
Efter besöket fortsatte vi att styra kosan längre norrut, nu mot Greaters Kreuger Park, där vi 5 mil senare hittar in till Mohlabetsi Lodge. Efter att ha kört av stora vägen, betalar vi 50 Rand för att komma in i parken, sedan var det 7 km på dammig väg. Det var värt resan för här uppenbarade sig en under plats. På rummet finns vin och välkomstkort från Afrikaresor och vackra blommor från lodgens ägare. Vi inkvarterade oss och serverades frukost under träden i trädgården, jättegod mat. Mörka kvinnor i vackra kläder passade upp, några apor underhöll oss och de retar Lodgehunden som är en vallhund som hela tiden jagar runt för att hålla aporna borta från tomten. Klockan 16 är det dags för första safarin. Vi är åtta turister, en spanare och en chaufför försedd med stort gevär. Under 4 timmar ser vi giraffer, en ilsken elefant, vattenbufflar, antiloper av olika slag, gaseller och lejon. Under första mörka timmen kom vi väldigt nära 3 lejonhonor med sina 6 ungar. Väl hemkomna sitter vi sedan i en ring runt en eldstad, där maten tillrättas och vi ser ut över savannen där vi kan se antiloper, hjortar och elefanter från matbordet. Efter en super god 3 rätters middag med gott sydafrikanskt vin så slutar denna dag, vi ska bli väckta klocka 5:00 för att vara klara för morgonsafarin klockan 5:30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar