tisdag 19 november 2013

Sydafrika 2013-11-12

Vi vaknar av ett öronbedövande fågelkvitter och andra djur läten. Efter en mycket god frukost ger vi oss iväg. Idag var vårt mål att åka på den fina panorama vägen norr om White River. Vi startade vid niotiden och körde efter förslag från värdinnan Cecilia på Serina Lodge som för övrigt ursprungligen kommer från Sverige tar vi väg R40 från White River mot Haysview och vidare mot Graskop. Vid Haysveiw blev vi stoppade av polisen som påstod vi kört 75 km/tim där det var 60. Jag visste att jag kört lite för fort men inte i 75. Ingen ide att förneka detta inför de vapenburna poliserna som berättar att hade vi kört mer än 20 km över så hade vi fått skaka galler! I stället för att betala 1000 Rand så föreslår konstapeln oss att vi betalar lite cash. Vad vill du betala frågar han Gunnar som svarar 200 Rand, polisen föreslår 600 Rand….vi betalar de 600 och drar! Vilket i efterhand visade sig vara helt fel. Jag kommer till det senare.   

Åker vidare till mot Blyde River Canyon Natur Reservat och Borke´s Luck Potholes. Fantastiska ruiner där 2 floder rinner samman. Innan vi kommer fram passerar vi Graskop där vi äter en av de berömda fyllda pankakorna. Vi köper här också lite frukt äpplen och avokado. Strax efter Graskop blir vi stoppade av polisen igen men nu var det bara en kontroll av att fordonet fanns registrerat. Solen är stekhet och vi har glömt att smörja in oss med solskyddsfaktor så det känns lite i huden. Framme vid Lowled View ser vi några fina ödlor i regnbågens färger, i alla fall röda och gröna. Lämnar denna plats och rullar vidare, då upptäcker vi ganska snart att vi har punktering på vänster framdäck vilket jag byter. Vi beslutar oss för att vända för att försöka finna ut hur vi skall få det punkterade däcket lagat. Vi besöker dock Wonder View på tillbakaresan och därifrån tar vi kontakt med Eurocar service. 

Efter vi passerat Hazyview ringer Birgitta till Eurocar som när vi bytte däck lovade att ringa upp och berätta om närmaste ställe för däckbyte. Precis när hon har Eurocar service på ”tråden” smäller det till och rutan på höger bakdör rasar in. Vi vet inte om det var bilen som körde om oss som kastade något eller om det var ett stenskott. Nåväl, med Eurocarrepresentanten i luren då detta händer så beslutades att vi kan åka tillbaka till flygplatsen i Nelspruit och byta till ny bil. Vi styr kosan dit och det går lekande lätt att få en ny bil. Åter hemma vid lodgen tar vi ett dopp i poolen. Där träffar vi ett nyanlänt svenskt par, Mats och Boel från Vasastan. Vi är de enda gästerna så vi beslutar oss att dinera ihop. Maten var av högsta kvalitet, den får 5 stjärnor. Boendet är klassat 4 stjärnor och det håller vi med om. 

Vädret under  dagen var soligt och 25 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar