tisdag 22 oktober 2013

SkrivPuffordet Tal

Det är så mycket som sagts, skrivits, förmedlats, talats, samtalats och till vilken nytta?

Jag undrar i bland om talet är straffet vi fått för att vi åt frukten från kunskapens träd. De andra djuren som lever på vår jord fick inte talets gåva och de lever också mer lyckliga i sin okunskap om vad som händer bortom drifterna och maten som står för dagen. De lever ett liv i nuet. Ett liv i nuet som vi västerlänningar försöker nå genom att jobba så hårt att vi får tid och råd till lite carpe diem tid. Carpe diem tid är dyrt och fordrar planering. Vi vill ju inte släppa på vår levnadsstandard, vad det nu är. Enligt uppslagsverken mäter vi levnadsstandard i BNP eventuellt justerad för prisnivå, köpkraftspartiet och liknande. Enligt den definitionen skall vi alltså jobba ihjäl oss för att kunna handla ihjäl så vi får så hög levnadsstandard som möjligt och att vi innan vi dör skall hinna sätta undan lite carpe diem tid så vi får leva lite också.

Nu har vi dock fått detta tal som är flätor av ord och som för oss i olika riktning beroende på i vilken ordning vi lyssnar på talen och hur vi tolkar dem. Några talar till oss ibland för att upplysa oss om hur vi skall tolka de olika talen, skrifterna eller informationerna. Vi får då också ställa frågor och sätta upp motargument, det kallas samtal. Det är där vi försöker förstå vad som sagts, skrivits men vi kommer aldrig fram till något rätt svar. Det är bara tolkningar av talen.

Enklare är det nog att tänka på tal i dess matematiska form. Det är konkret plus eller minus, över eller under. Tänk om vi kunde omvandla våra tal till tal då skulle vi veta vilka tal som var positiva och vilka tal som är negativa. Politikernas ständigt kompromissande tal blev säkert alltid noll, för utom talen från de extrema partierna.

Min kamp är att försöka med tal (ordflätor) roa, engagera och styra övriga människor i den riktning som jag tolkat de tal jag hört genom åren. Att komma till konsensus med alla är omöjligt men med någon är underbart.   


2 kommentarer: