måndag 16 december 2019

Vecka 50

Nu är det vecka 50 och det slår mig att jag är äldre än året har veckor. Nu får jag sikta mot att bli äldre än året har dagar. Det kanske är en utopi men ett försök är det värt. 

Veckan börjar med Anna dagen. Det är nu julförberedelsernas verkliga startdag. Vi skrev julkort. Ja det var väl det vi gjorde. Anna som Jesus mormor hette är ju ett gammalt namn och lär betyda den benådade. Det är dagen då lutfisken skall läggas i blöt och då skall man också smaka av julölen. För vår del blev intet av dessa två förberedelser. Det blev istället en musikalisk upplevelse i Österåkers kyrka där Glorious Gospel Choir (där Birgitta ingår) förstärktes med den skönsjungande Samuel Ljungblahd som hela tre gånger varit med i Så skall det låta och han var också en av de inbjudna att sjunga på prins Carl Filips och Sofias bröllop m.m. Daniel Stenbaek satt vid flygeln, en fantastisk musikant. En härlig avslutning på måndagen och början på veckan.
           Samuel Ljungblahd & Christina Nordstrand   vid flygeln Daniel Stenbaek




Vi följer adventskalendern på SVT med spänning. Hur skall det gå för tomten, skall han bli fri från sin depression innan han skall ut på det årliga klapputdelningen? Eller kommer alla pappor bli tvungna att nyttja tomte setet och klä ut sig. Jag har från början misstänkt att det är något skumt (skumtomtigt ho ho) med den där Daniella Lama. Det bekräftas också i veckans sista avsnitt.

Det kom lite snö och den försvann, precis som det brukar var på våra breddgrader i december.

 
Två filmer blev det i veckan Ring mamma och Hasse & Tage - En kärlekshistoria.
En lite skruvad komedi och en dokumentär. Oj vad man saknar Tages kloka ord i dagar som dessa.

Greta Thunberg miljöaktivist och Johan Rockström professor i miljövetenskap höll invigningstal på klimatmötet COP 25 i Madrid. Sverige har där två förkämpar för att vi skall motverka att vår jord får feber. Johan som jag lyssnat och följt i många år nu och som tidigare var rätt positiv med att vi kommer hinna vända på temperaturkurvan är nu mer skeptisk då vi redan har passerat en så kallad tipping point och närmar oss fler. Att det skall vara så förbannat svårt att få in i de ledande politikernas hjärnor att förvaltande av miljön är vägen till välfärd och ekonomisk tillväxt. Hur kan man undvika att se vilka enorma möjligheter som ligger i att utveckla en värld där en balanserad miljö ger oss trygghet och lugn. Jo några har insett det och jobbar på men det går på tok för sakta!

Om det skulle vara val idag i Sverige så skulle var femte svensk rösta på SD, Det är väl ett miljöhot om något. Hur tänker ni om ni som sympatiserar med SD, ja om ni nu över huvud taget tänker alls. Jag tror inte det. Det är naivt att gå på dessa populistiska uttalanden. Jag kommer säkert att återkomma när det gäller den här frågan framöver.

På torsdagen var det dags att fara över kölen till grannlandet Norge och Stavanger.
Julgranen var klädd i Oslo. Utsikten alltid lika härlig från familjen Lerstöl-Petterssons hus.


Forsen vid Tau-kvarnen forsade som vanligt.
Lite julklappar delades ut till stor förnöjsamhet för Herman och Selmer.




 Jag fick också möjlighet att träffa fina hästen Happy Charming som skall ut på banan och testa sin snabbhet mot andra kusar i början av 2020.
Skall bli spännande att följa



Vi blir kvar någon dag till innan det är dags för hemresa och för att förbereda besök av barn och barnbarn och firande av jul och fira att vi fick uppleva ännu ett år i paradiset.

1 kommentar:

  1. God jul på er, jag ( vi) firar på hemmaplan i år som du vet har jag varit på ön o firat jul i många år , nya tider nya utmaningar. Kram🎄🌟💫

    SvaraRadera