måndag 2 december 2013

Sydafrika 2013-12-02

Då kom dagen då det var dags att vända hem. Vi skulle bli hämtade kl 11:00 av Arica Travels som skulle ta oss till flygplatsen. Vi åt frukost vid 8:30 och efter det gick Birgitta till poolen för ett sista dopp och någon timme sol. Transfern kom på utsatt tid och körde vidare för att hämta ytterligare en gäst som bott i granhotellet, Victoria Falls Hotel. Hon var svenska och berättade att hon bland annat åkt med ett tåg som kallades för Rowersrail vilket hon tyckte var fantastiskt. Birgitta frågade efter hur mycket det kostade och hon sa att hon betalt 42000 RAND. Tågresan tog 16 dagar och priset var endast för tågresan. Ute på den lilla flygplatsen som var rätt primitiv så fick incheckningen som bestod av två diskar problem med sina datorer. Det tog lång tid innan vi fick våra boardingcard. De kunde dock ordna så att väskorna kunde gå hela vägen till Arlanda utan att vi behövde plocka ut dem på vägen. Flyget gick dock på utsatt tid och South African Airways hade bra plats och god mat. Vi har varit väldigt nöjda med flygen så här långt.

Vi kom till Johannesburg på utsatt tid 14:50 men det krånglade lite med ”landgången” så vi blev kvar på planet en stund. Vi hade gott om tid då planet till London inte skulle gå förrän 20:15. Vi checkade in och gick till en restaurang innanför säkerhets- och passkontrollen och åt varsin sandwich inklusive öl respektive vin.   

Vi kom iväg ca 30 minuter sent på grund av att vi inväntade ett par som kom med ett anslutande plan. Men vädret var gynnsamt och piloten räknade med att kunna köra in en del av den tiden. Mycket riktigt vi kom endas 10 minuter sena till London Heathrow. Bytet gick galant då vi slapp hantera annat än handbagaget och vi kom iväg i rätt tid. Nu var det bara 2,5 timme innan vi skulle vara hemma igen.     
Solen sken när vi landade den 3/12 och bussen till Benstockens parkering kom snabbt. Solen sken när vi landade och bussen till Benstockens parkering kom snabbt. Vid 12 tiden var vi åter hemma igen. Trötta men mycket nöjda. Vi handlade lagade mat och somnade tämligen ovaggade redan vid niotiden.   


Fyra reflektioner från Afrika.
1 Här säger vi, stäng dörren så vi inte släpper in så mycket värme.
2 När vi säger till afrikanerna att vi bor i ett land där det kan bli ner mot -20 grader i januari och februari så ställde dom den kloka frågan ”Varför bor man i ett sådant land?”. Vi har intet hittat något klokt svar på den frågan.

3 Här behöver vi inte rikta in solstolen mot solen för den står i zenit mestadels av dagen.
4 Här finns alla typer av människor, fattiga, rika, medelklass olika religioner. Inget är rättvist, inget är orättvist allt är bara ett sprakande land med liv och kapacitet till att göra vad som helst möjligt. Jag tror på Afrika!   








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar