söndag 1 december 2013

Sydafrika 2013-12-01

Då kom då den sista dagen före hemresan. Idag var det besök vid Victoriafallen som var på listan, eller Mosi-oa-Tunya (den dundrande röken) som man säger här. Efter den underbara frukosten i den fina matsalen knallade vi iväg till fallen som låg endast tio minuters vandring från hotellet. Vi blev visade till grinden och där fanns ytterligare en vakt som noterade att vi gått ut och hjälpte oss till rätta så vi skulle hamna på rätt stig. Där dök dock upp fem eller sex försäljare som ville sälja diverse träsniderier. Jag sa inget bara gick men Birgitta hamnade i lite snack med dem vilket resulterade i att hon köpte en liten träskulptur för 150 RAND. Vi gick in i parken och inträdet där var 30 USD per person och vi köpte också en karta för en dollar som vi klarade oss bra med.

Fallen var en imponerande syn trots att vattenståndet i Zambezifloden nu i november är lågt. Vi gick ut på samtliga viewpoints och avslutade vid Victoria Falls Bridge där vi såg en kvinna som hoppade bungerjump. Något jag aldrig skulle ge mig in på. Tillbakavägen gick igenom skogen som var uttorkad vid den här årstiden. Vi tog varsin Cocacola och vatten när vi kom tillbaka till in/ut-gången. 
Hemma vid hotellet sov ”grannarna” (en familj gröna markattor) i trädet bredvid vår balkong. Vi gick ut i den lilla staden eller rättare sagt på den lilla bygatan för att handla mer vatten, öl och vin. På vägen dit satt ett antal babianer i en park och över vägen en bit längre fram sprang två vildsvin och folk drar sig undan i skuggan. Ja nu var vi i Afrika och vi skulle lämna det dagen därpå för att hamna i ett land som har sådär en 40 garder lägre temperatur. När vi sa till afrikanerna att vi bor i ett land där det kan bli ner mot -20 grader i januari och februari så ställde dom den kloka frågan ”Varför bor man i ett sådant land?”. Vi hade intet något klokt svar på den frågan.

Vi badade vid den fina poolen och åt där en lunch som från min beställning bestod av sandwich med osta och skinka och Birgitta tog in någon inhemsk gryt. Bägge var nöjda förutom majsgröten som Birgitta fick till sin gryta. Hon beställde in fritte i stället.
Kvällen avslutade vi med en lättare middag på en av restaurangerna på hotellet.

Vädret var mestadels soligt och ca 36 grader.  


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar