onsdag 11 januari 2017

Solen går upp någon annan stans

När solen går ner går den upp någon annan stans, sjöng Robban Broberg en gång och så kan vi ju hoppas att det är. 2016 var ett år med mycket som hände och gick i mitt tycke åt fel håll. Jag hoppas att 2017 blir året då det vänder och vi besinnar oss och åter blir kritiska till vad som skrivs och sägs.


Det finns ett växande missnöje i västvärlden, ja i övriga världen har det väl funnits missnöje från att kolonialism startade, men vem i den vita världen har brytt sig om dem. Demokratin håller på att sätta galenpannor till att styra världen, bryta ner unionsbildanden och ge nationalismen makt igen. Och allt detta genom att vi inte längre kritiskt granskar det vi får till oss genom det massiva informations-flödet som kommer via alla medier vi har idag. Det råder faktaresistens. Faktaresistens är ett nytt ord som lär kommit till oss under 2015. Faktaresistens är farligt. Under min skolgång fick jag lära mig att jag skall alltid ifrågasätta det som står i skrift eller vad som sägs. Vad är källan till det uppkomna påståendet?

USAs kommande president har utnyttjat det till sin spets. Att sprida påståenden som tycks bekräfta det han vill genomföra har av en stor del (inte majoriteten) slukat som sanning utan att kritiskt granska. Det gör man för att man vill få till en förändring, men man reflekterar inte till vad.

Se Merlin Streeps kommentar kring det på Golden Glob 2017

Demokrati är ett folkstyre och det bygger på att man utifrån sina värderingar röstar fram sina företrädare. Men det måste ju bygga på att man lyssnar kritiskt och ifrågasätter vad de kandidater som vill företräda oss säger. När vi inte gör det utan istället späder på en redan uttalad osanning eller nickar samtyckande utan eftertanke faller den demokratiska tanken. Vi får opportunister som styr och det är för mig en mycket farlig väg. Vi är på väg till den vägen.

Britterna röstade sig ur EU och är på väg att sabotera ett enat Europa. Fredstanken som EU står för har glömts bort till förmån för en trångsynthet som har sitt ursprung i patriotism som urartat sig till en näst intill nationalistisk åskådning som inte bara skadar EU utan även sitt eget land.

USAs medborgare har röstat fram en president som genom osanningar får faktaresistenta väljare att lyssna men inte tänka. De vill få förändring men struntar fullständigt till vad. Att Ryssland påverkat valet skall väl granskas mer och att de nu också tycks ha någon sorts hake på Trump som kan påverka hans agerande som världens mäktigaste man. Skall bli mycket intressant att följa utvecklingen och se vad dagens presskonferens ger.
Att Trump också hintat om att fokusera på inhemska problem och att hota med att inte bistå Europa vid eventuellt hot tycker pekar mot varifrån han styrs. Är han fångad som en marionett docka?
Hur som helst är oron stor hos mig inför det som komma skall.

Ryssland styrs av en "demokratiskt" vald president Putin. Vad man kan se att han passar på att göra nu när USA darrar i sin världsledande ställning känns lite kymigt i ett fredligt land när dess gräns.

Ja jag kan hålla på länge här men det får räcka för idag.

Hur som helst så kan man säga att det är spännande som fan just nu. Vad vore livet utan spänning? Inte mycket som vi säger här i landet, lagom är bäst. Vädret just nu verkar dock inte lyssna på den devisen.

Nu blir det att besöka gymmet och få ur sig lite frustration.

Ha det gott, gott folk    

2 kommentarer:

  1. Vilken tur att jag jobbar, du hinner blogga och jag har inte tid att bli frustrerad🌞🖒

    SvaraRadera
  2. Demokratin krakelerar lite varstans. Vågar inte tänka på vårt eget val 2018.

    SvaraRadera