fredag 6 februari 2015

Våren måste vara på väg

"Om det här är vintern så måste våren vara på väg" sjunger den gamle rockaren Ulf Lundell i låten Om det här är vintern. Så är det och så kommer det att vara alla år som är kvar. Det känns som en tröst att det alltid kommer en ny sommar. En nya sommar ny äventyr.

Det talas mycket om invandring i dessa dagar. Ibland blir det väldigt vinklade fakta som far genom medierna och det känns tungt för en som jag som alltid vill se allt från alla vinklar och försöka förstå hur tänker dom som inte har samma värderingar som jag. Hur har dom kommit fram till sin syn på saker och ting. Om vi nu tar det här med att det invandrar väldigt mycket folk så kan vi först fundera över vilka är det som kommer och varför.
2013 invandrade det 116 000 personer till Sverige vilket var en ökning med 12% jämfört med 2012. Nästan hela den ökningen består av flyktingar från Syrien, 11 800 personer. Vi skall inte glömma bort att det samtidigt utvandrade 51 000 personer. Nettoinvandringen blir då alltså 65 000 personer. De vanligaste ursprungsländerna är Finland, följt av Irak och Polen. Strax över 50% av de utrikesfödda i Sverige kommer ursprungligen från ett europeiskt land.
En viktig faktor som man inte skall glömma bort är att arbetsmarknadsinvandring, studerande och EES-uppehållsrätter täcker 41% av de invandrande.
Så nog har väl ett av världens rikaste länder råd med att ta emot några stackars själar som oförrätt satts i en ohållbar situation och bereda dem uppehåll. Det är för mig en mänsklig skyldighet.
Du skall älska din nästa som dig själv. Har vi glömt det, det som vi lärde oss som barn?

Tillbaka till februaridagen nu. När solen tittar fram hör jag talgoxen tuta på tuti tuti tuti. Det är ett tecken som är underbart att höra.

Nu kommer helgen instormande med sol, en sol som har varit frånvarande ett bra tag nu. Man piggnar till och det börjar så smått spritta i gubben. Efter ett pass på gymmet i arla morgonstund känner man sig stark.

En god helg önskar jag er alla.

  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar