måndag 9 mars 2020

Vecka 20/10

De så kallade klimatkritikerna, de som menar att det som nu händer inte har med människans påverkan att göra har jag väldigt svårt att förstå. De menar att det tidigare förekommit sådana perioder och det är naturligt. Visst har det förekommit epoker tidigare där massutdöende av arter förekommit, närmare bestämt fem under jordens tre miljarder år långa historia.
- Det första av de stora massutdöendena skedde för fyrahundra miljoner år sedan. I slutet av perioden som kallas för ordovicum. Liv som fanns var då mest i havet. Då skedde en nerkylning som berodde på kontinentaldrift. Då dog uppskattningsvis 60% av alla världens arter under en tidsrymd på ungefär 10 miljoner år.
- Det andra tillfället berodde också på nedkylning. Det var för trehundrasexio miljoner år sedan. Då dog ungefär 70% av jordens dåvarande arter.
- Tredje massutdöendet var det tillfälle då de flesta arter då 95% av alla jordens arter dog ut. Det skedde för omkring tvåhundrafemtio miljoner år sedan. Det var mellan de perioder vi kallar perm och trias.Här är forskarna inte överens om varför detta hände. Förmodligen på grund av stora klimatförändringar. 
- Den fjärde gången detta inträffade skedde under relativ lång tidsperiod, mellan trias och jura för runt två hundra miljoner år sedan. Då dog 75% utav jordens alla arter.
- Det femte är det mest kända massutdöendet och skedde för sextiofem miljoner år sedan. Då slog av allt att dömma en enorm meteor ner på Yucatánhalvön. Det anses då att dinosaurierna dog ut och totalt 75% av jordens arter. 
Det har förekommit fler metamorfoser än så men man anser dock att massutdöenden är mycket ovanliga. Med enorma tidspann emellan. Arter dör ut och nya kommer under tidsperioder som är så långa och utdragna att det inte i grunden stör naturens ordning. Det vi upplever nu med massutdöende av arter inte följer naturens gilla gång. 
Elizabeth Kolbert skriver i sin bok "The sixth extiction" (2014) som är en sammanfattning om vad vi vet om den eventuella massutrotningen som pågår. Det hon beskriver är att 1/3 av världens koralldjur, hajar, 1/4 av däggdjuren, 1/5 av reptiler och 1/6 av alla fåglar hotas idag av utrotning. Det är visserligen inte lika hotande som de tidigare fem massuppsägningarna men likväl stora. Om dett fortsätter talar mycket för att 50% av jordens arter kan vara halverade om bara 100 år.
Den skyldige är inte himlakroppar, kontinentförskjutningar eller vulkanutbrott.Det är en varelse, människan. Vi är inne i perioden man förelår kalla för Antropocen eller  Människans epok.
Elizabeth Kolbert skriver om detta händer "då är vi som lever idag inte bara vittnen till en av de ovanligaste händelserna i livets historia, det är också vi som orsakar den".
Det är mycket hög tid att samlas runt frågan för att förhindra den så långt det går. Om vi är orsaken så är vi väl de som kan förhindra att eländet fortlöper. Paris avtalet är alltså viktigt och då bör inte sådana som Trump få sätta käpp i hjulet. Frågan är faktiskt större än USAs ekonomi på kort sikt.

Vårkänsla
Solen har glimmat några dagar nu
vi blir så glada jag och min fru
Det ger glädje till kropp och själ
det gör oss alla väl
Våren kan anas visa stunder
samma fantastiska under
Krokus och snödroppar kryper fram
det rör sig under ytan i varje damm
Vinterkappan är snart ett minne blott
vi har åter dragit en vinnares lott 

På tisdagskvällen var det dags för planering av vårens golfrunda med kamraterna Pål, Roger och Claes. Vi träffades på Pappa Ray Ray som ligger på Swedenborgsgatan 13. Vi åt mycket goda Pizzor och drack öl. Planeringen då? Jo det skall förhoppningsvis bli en runda någon gång under vecka 19.

På onsdagskvällen var det dags för onsdagstravkväll hemma hos oss med Gun & Thomas. Vinst? Nä

Jag tittade på den två delade serien Hitlers dödsdömda svenskarna på TV 4 Play. Fantastisk stark och fascinerande historia om svenska affärsmän i Polen under andra världskriget. Vilka hjältar! Se den vid tillfälle

Vi följer också serien Tunn is på samma kanal. Bra storry om än jag hittar lite undermåliga skådespelar aktioner. Men den är absolut se värd

I torsdags såg vi filmen I Guds namn på Filmstudion. En fransk verklighetsbaserad fiktion film hur franska prästen Bernad Preynat förgripit sig i decennier på pojkar. En film i för mig förvånande högt tempo och den var djupt engagerande.

Fredagen lugn och skön och på lördagen bar det av till Kista för att gå ett varv på husbilsmässan där. en vinkylare och nya parkeringskilar inhandlades där. Melodifestival på kvällen.

På söndagsmorgonen bar det av till färjeläget vid Östanå för at delta på årets vår fågel exkursion. Alltid lika trevligt att gå i grupp och med några riktigt duktiga ornitologer som pekar än hitän dit och säger. se en tofsvipa, en sång svan, en sång lärka, en gulsparv, korp, ormvråk och måna fler.



 Så var denna vecka också förbi.

      

1 kommentar: